De VVD heeft net zoveel zetels behaald in de Eerste Kamer als Forum voor Democratie. Beide partijen krijgen 12 zetels. Dat blijkt uit een vertaling van de stemmen die dinsdag door de leden van Provinciale Staten zijn uitgebracht.
De uitslag is verder als volgt: CDA 9 zetels, D66 7, PVV 5, SP 4, PvdA 6, GroenLinks 8, ChristenUnie 4, 50PLUS 2, Partij voor de Dieren 3 en Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) 1 en SGP 2. Met deze zetelverdeling zou de coalitie in de senaat voor een meerderheid genoeg hebben aan de PvdA.
In een prognose direct na de Provinciale Statenverkiezingen was Forum nog de grootste partij met 13 zetels. De VVD eindigde toen op 12. Hoewel Forum voor Democratie (FVD) en de VVD evenveel zetels in de Eerste Kamer behaalden, zal de partij van Thierry Baudet toch wel worden aangewezen als grootste partij. Het is gebruik dat de grootste partij de voorzitter van de senaat levert.
Volgens de verkiezingsdienst van het ANP kreeg Forum 87 stemmen uit de Provinciale Staten. De VVD bleef steken op 78. Het is nog niet duidelijk wie Forum voor Democratie gaat voordragen als voorzitter van de senaat. Daar moeten we nog over nadenken, zei Paul Cliteur van Forum maandag.
De afgelopen jaren leverde de VVD als grootste partij de voorzitter. Dat was Ankie Broekers-Knol.
Strategisch stemmen
In diverse provincies werd strategisch gestemd voor een restzetel. Zo hielp de PVV in Utrecht FvD aan 2 stemmen en stemde een CDA'er op ChristenUnie. In Zuid-Holland ging een stem van FvD naar de SGP.
De twee extra senaatszetels die de coalitiepartijen door strategisch stemmen in de wacht hebben gesleept zijn "een meevaller", aldus CDA-lijsttrekker Ben Knapen. "Maar het verandert de wereld ook weer niet." De regeringspartijen zijn hun meerderheid kwijt en zullen voor hun beleid steun moeten zoeken bij andere partijen. "In die zin verandert er niet zo veel", vindt Knapen.
Ook lijsttrekker Mirjam Bikker van de ChristenUnie is blij dat de regeringspartijen nu toch meerdere mogelijkheden hebben om met slechts een extra partij tot een meerderheid te komen. "Voor de coalitie is het prettig nu dat je met meerdere partijen kan kijken hoe we wetsvoorstellen die belangrijk zijn voor Nederland, van draagvlak kunnen voorzien."
VVD-lijstaanvoerder Annemarie Jorritsma vindt die keuzemogelijkheid "een prettige bijkomstigheid" maar stelt zich er niet al te veel van voor. "Het kabinet moet eigenlijk altijd zijn best doen om een zo breed mogelijk draagvlak voor elk wetsvoorstel te krijgen", vindt zij. Dat werk moet volgens haar vooral in de Tweede Kamer worden gedaan.
Lees meer:
- Baudet vraagt wanneer Rutte voor het laatst heeft gehuild en zorgt zo voor een pijnlijk moment
- De bliksemcarrière van Rob Jetten, de ‘groene radicalo’ die nu wil dat miljonairs meer belasting betalen
- 5 strategieën waarmee Thierry Baudet en Jesse Klaver de oude politieke garde bestoken
- De opkomst van Mark Rutte – hoe de protegé van Ivo Opstelten nu zijn derde kabinet leidt